Srdečne vás pozývame na odbornú konferenciu Právo v digitálnom svete, ktorá prináša najaktuálnejšie témy spojené s novými technológiami a digitálnym prostredím a ich právnou reguláciou.

Konferencia je zložená zo štyroch základných blokov. Prvý blok sa bude týkať novej európskej úpravy, konkrétne aktu o digitálnych službách (DSA) a aktu o digitálnych trhoch (DMA), ktoré boli prijaté na jeseň minulého roka. Úvodný príspevok sa preto bude venovať vysvetleniu, čo znamená DSA, ktorý predstavuje zásadnú zmenu regulačného prostredia pre digitálne služby, osobitne pre Slovensko. I keď Slovensko nemá svojich digitálnych šampiónov medzi veľkými platformami, firmy a ľudia by si mali byť vedomí rôznych možností, ktoré im toto nariadenie prináša. Na jednej strane aj niektoré malé a stredné slovenské firmy musia prispôsobiť to, ako poskytujú digitálne služby. Na druhej strane tie isté firmy, ako aj jednotlivci môžu očakávať zvýšenie svojich práv v online prostredí. Napokon neziskový sektor a akadémia získa mnohé nové možnosti. Všetky tieto právne zmeny je však potrebné správne uchopiť a nové práva využiť.

Druhý panel sa bude venovať problematike umelej inteligencie najmä s ohľadom na jej právnu reguláciu. Základom diskusie bude najmä návrh nového aktu o umelej inteligencii, otvoria sa však aj ďalšie témy, ako napríklad zakázané praktiky, posudzovanie zhody či prieniky správy údajov podľa GDPR a navrhovaného aktu o umelej inteligencii.

V treťom paneli sa budeme zaoberať právom na odmenu autorov a iných nositeľov práv z pohľadu novelizovaného Autorského zákona, ktorý nadobudol účinnosť dňa 25.3.2022. Jednou z najzásadnejších zmien je obmedzenie jednorazovej paušálnej licenčnej odmeny, zavedené však boli aj ďalšie zmeny. Navyše bolo zavedené nové právo v prospech vydavateľov, ktorí môžu po novom licencovať svoj obsah voči online platformám alebo iným poskytovateľom služieb informačnej spoločnosti. Predmetom záujmu bude preto aj vyhodnotenie tejto oblasti.

V záverečnom bloku sa budeme venovať problematike online platforiem a veľkým zmenám, ktoré sa týkajú ich osobitných povinností a zodpovednosti vychádzajúc najmä z ostatnej novely Autorského zákona a zákona o mediálnych službách. Veľkou témou je najmä otázka filtrovania obsahu, ale aj vysporiadania práv.

Celou konferenciou vás bude ako moderátorka sprevádzať Zuzana Adamová, odborníčka na právo informačných technológií, právo duševného vlastníctva a mediálne právo. Nezmeškajte jedinečnú príležitosť zapojiť sa do diskusií s poprednými odborníkmi z praxe.